Vad gör en socialpedagog?

Jag har haft mina funderingar att skola om mig och börja jobba med något helt nytt. Som mamma så har mitt fokus alltid varit barnen men nu när de växer så är det dags att lyfta blicken och se vad jag kan göra för att utveckla mig själv lite mer. Jag har läst på nätet om att läsa till socialpedagog via distans och det första som jag kom att tänka på var specialpedagog. Det är nog för att jag har halva min hjärna i skolans värld! Men socialpedagog kan väl kanske liknas lite vid att vara en specialpedagog fast man gör så mycket mer. Det är en mix av kunskaper man behöver, som pedagogik och sociologi till exempel och det man gör är att hjälpa både barn, ungdomar och vuxna i olika situationer i livet. 

Man måste studera först

Även om man kanske känner att man kan hjälpa andra och luta sig mot sin erfarenhet så är det ett krav att man är utbildad för att jobba som socialpedagog. Jobbet i sig går mycket ut på att lyssna och prata, att ha en dialog men man måste också kunna ge praktiska råd. För att ge rätt råd måste man ha rätt kunskaper om socialtjänstlagen och annat och allt det får man om man läser till socialpedagog på distans. 

Om jag skulle välja denna karriär så vet jag att jag kommer att bli en stor tillgång för samhället och jag vet att jag kommer att kunna ge andra det stöd de behöver för att möta sin vardag, oavsett förutsättningar. 

8 Feb 2024

MOVE IT MAMA

Hur får man alla pusselbitar att passa i det här stora livspusslet som vi lever? Hur hinner man med allt man vill hinna med för att känna sig komplett som människa? Som kvinna? Som mamma? Har man den "klassiska" livsstilen med jobb, familj och socialt liv så går man snart nog på knäna. Tänk om man då också faktiskt vill hinna ta hand om sig själv, både kropp och psyke... det går ju inte!

Anpassa bitarna

Eller? Kanske måste man bara tänka om? Anpassa? För även om man lever liven efter den klassiska modellen med heltidsjobb, familj och sociala behov, så är varje idivid unik med sina alldeles egna förutsättningar och behov. Det går alltid att lägga pusslet, men man måste alltid specialanpassa bitarna - det är det som är tricket.

I den här bloggen diskuterar vi träning, hälsa, vardag och livspussel. Det är en blogg för kvinnor mitt i livet!