Ska man välja bältesstol eller bälteskudde?

Riktigt små barn ska ju sitta i ett babyskydd då de åker i bilen. Men när barnen börjar bli större, tyngre och längre så är det ju dags att byta ut den mot antingen en bälteskudde eller en bältesstol. Barn upp till 135 cm ska sitta i någon form av bälteskudde eller stol. Det är först då de är över 135 cm de kan sitta vanligt i bilen. Det handlar om att bältet annars inte skyddar på rätt sätt vid en eventuell krock. Men vad ska man då använda? Bältesstol eller bälteskudde? Båda delar är bra och på bästitest24 finns det bra tester, deras test går att läsa här om bältesstolar.

Viktigt sitta säkert i bilen

Skillnaden mellan en bältesstol och en bälteskudde är det att den förstnämnda är som bara en upphöjd kudde kan man säga. En bältesstol däremot är mer utformad som en stol där det finns stöd runt om för huvud samt att den även har en bältesjusterare. Det passar olika bra med olika bilar, för det beror lite på hur bältet är placerat. Om bältet sitter långt ut på axeln på barnet eller över magen, så är det bästa alternativet en bältesstol.

Alla barn ska sitta säkert i bilen så det gäller att ha någon form av babyskydd eller bilbarnstol för dem. Oftast ända upp till en ålder om 12 år eller att de kommer över 135 cm i längd. Då kan de sitta vanligt med bälte på. 

6 Apr 2021

MOVE IT MAMA

Hur får man alla pusselbitar att passa i det här stora livspusslet som vi lever? Hur hinner man med allt man vill hinna med för att känna sig komplett som människa? Som kvinna? Som mamma? Har man den "klassiska" livsstilen med jobb, familj och socialt liv så går man snart nog på knäna. Tänk om man då också faktiskt vill hinna ta hand om sig själv, både kropp och psyke... det går ju inte!

Anpassa bitarna

Eller? Kanske måste man bara tänka om? Anpassa? För även om man lever liven efter den klassiska modellen med heltidsjobb, familj och sociala behov, så är varje idivid unik med sina alldeles egna förutsättningar och behov. Det går alltid att lägga pusslet, men man måste alltid specialanpassa bitarna - det är det som är tricket.

I den här bloggen diskuterar vi träning, hälsa, vardag och livspussel. Det är en blogg för kvinnor mitt i livet!