Ska man satsa på kosttillskott?

Att äta eller inte äta kosttillskott, det är en fråga som det diskuteras en hel del om. En del anser att det är bra, andra att man inte behöver det. Tränar man väldigt mycket så kan det dock vara bra att använda sig av det. Du kan även ha behov av kosttillskott om du inte får i dig tillräckligt via maten. Kosttillskott är exakt som det låter som, ett extra tillskott till din kropp. Det är alltså inget ”i stället för”, utan det ska adderas till den kost du redan äter. Det är viktigt att ha en nyttig så väl som varierad kost så att du får i dig alla näringsämnen som du behöver.

Olika typer av kosttillskott

Ett av de vanligaste kosttillskotten är proteinpulver. Protein i sig är byggstenar för musklerna. Du måste se till att få i dig tillräckligt med protein om du vill kunna bygga muskler.  Inom proteinpulver så finns det även olika sorter. Det är vassleprotein och kaseinprotein som man ofta talar om. 

Utöver proteinpulver så finns det även aminosyror. Dessa är proteinets byggstenar samt att de är uppdelade i icke-essentiella och essentiella.

Något en del använder Kreatin. Då brukar man äta det under ett visst antal veckor innan man sedan gör uppehåll. Det används oftast i samband med att man bulkar. 

PWO är ett annat tillskott som fungerar som en slags prestationshöjare. PWO har tre grundegenskaper och dessa är att framkalla fokus, det är att främja pump samt att även förbättra uthålligheten.

Det finns även kosttillskott i form av vitaminer och mineraler. Detta kan vara viktigt att få i sig extra av, även om mycket av det kan intas via maten

29 Oct 2021

MOVE IT MAMA

Hur får man alla pusselbitar att passa i det här stora livspusslet som vi lever? Hur hinner man med allt man vill hinna med för att känna sig komplett som människa? Som kvinna? Som mamma? Har man den "klassiska" livsstilen med jobb, familj och socialt liv så går man snart nog på knäna. Tänk om man då också faktiskt vill hinna ta hand om sig själv, både kropp och psyke... det går ju inte!

Anpassa bitarna

Eller? Kanske måste man bara tänka om? Anpassa? För även om man lever liven efter den klassiska modellen med heltidsjobb, familj och sociala behov, så är varje idivid unik med sina alldeles egna förutsättningar och behov. Det går alltid att lägga pusslet, men man måste alltid specialanpassa bitarna - det är det som är tricket.

I den här bloggen diskuterar vi träning, hälsa, vardag och livspussel. Det är en blogg för kvinnor mitt i livet!