Personlig assistans är bra att det finns

En av mina allra bästa vänner fick för ett par år sedan en tös, som dessvärre drabbades av flera sjukdomar. Hon sitter idag i rullstol och är beroende av att ha personlig assistans. Min vän och hennes make agerar även de personliga assistenter, men de har även flera anställda. Det är bra att det finns möjlighet att få hjälp i sin vardag på det viset. Om du behöver det, så har du till exempelvis www.ekensassistans.se

Det som personliga assistenter gör är att hjälpa personer med deras vardag och med det som kallas för grundläggande behov. Det är om du har en nedsättning eller sjukdom som du kan ansöka om att få personliga assistenter. 

Vem har rätt till assistans?

För att få personlig assistans så är det vissa krav som måstge uppfyllas. Du ska vara under 65 då du ansöker samt vara i behov av hjälp med det som kallas grundläggande behov. Det handlar då om att få hjälp med saker som du inte kan göra själv. Bland annat tvätta dig, äta, klä av dig och klä på dig, andas och gå på toaletten. Till grundläggande behov räknas också att kunna kommunicera med andra och att få hjälp med sondmatning.

Syftet med assistansen är att du ska kunna leva så självständigt som möjligt och på det sätt du vill.
Du kan ansöka om personlig assistans hos din kommun eller hos Försäkringskassan. Det beror på hur mycket hjälp du behöver ha varje vecka. 

23 Sep 2022

MOVE IT MAMA

Hur får man alla pusselbitar att passa i det här stora livspusslet som vi lever? Hur hinner man med allt man vill hinna med för att känna sig komplett som människa? Som kvinna? Som mamma? Har man den "klassiska" livsstilen med jobb, familj och socialt liv så går man snart nog på knäna. Tänk om man då också faktiskt vill hinna ta hand om sig själv, både kropp och psyke... det går ju inte!

Anpassa bitarna

Eller? Kanske måste man bara tänka om? Anpassa? För även om man lever liven efter den klassiska modellen med heltidsjobb, familj och sociala behov, så är varje idivid unik med sina alldeles egna förutsättningar och behov. Det går alltid att lägga pusslet, men man måste alltid specialanpassa bitarna - det är det som är tricket.

I den här bloggen diskuterar vi träning, hälsa, vardag och livspussel. Det är en blogg för kvinnor mitt i livet!