Övervinna tandläkarskräck

Jag har lidit av tandläkarskräck hela mitt liv och får en isande känslan av ångest inför varje tandläkarbesök. Men efter mycket sökande har jag äntligen hittat en tandläkare i Stockholm som har förändrat allt.

Min skräck för tandläkaren började redan som barn. Det var en kombination av ljudet från borren, den sterila miljön, och den generella känslan av utsatthet. Skräcken ledde till att jag undvek tandläkaren i många år, trots värkande tänder och uppenbara tecken på att jag behövde professionell vård.

Ohållbar situation

När jag till slut insåg att jag inte kunde ignorera min tandhälsa längre började jag leta efter en tandläkare som kunde förstå min situation. Det var då jag hittade en mottagning som specialiserat sig på patienter med tandläkarskräck. Redan vid första kontakten kände jag mig lugnare. Här fann jag en varm och välkomnande atmosfär i stark kontrast mot de kalla, kliniska miljöer jag var van vid.

Den största skillnad låg i tandläkarens tillvägagångssätt. Hon tog sig tid att lyssna på mina rädslor och arbetade med mig för att skapa en plan som jag kände mig bekväm med. Hon använde lugnande tekniker, förklarade varje steg i processen och gav mig kontrollen att pausa behandlingen när jag behövde.

En enorm lättnad

För varje besök har min ångest minskat. Jag har lärt mig att lita på min tandläkare och insett att jag nu kan hantera min rädsla. Detta har varit en enorm lättnad, inte bara för min tandhälsa utan för mitt välbefinnande i allmänhet.

Att övervinna tandläkarskräck är inte en enkel resa, men med rätt stöd och förståelse är det möjligt. Jag är tacksam för att jag hittade en tandläkare i Stockholm som hjälpte mig att ta det steget. För alla er där ute som kämpar med samma skräck – det finns hopp och hjälp att få!

11 Jan 2024

MOVE IT MAMA

Hur får man alla pusselbitar att passa i det här stora livspusslet som vi lever? Hur hinner man med allt man vill hinna med för att känna sig komplett som människa? Som kvinna? Som mamma? Har man den "klassiska" livsstilen med jobb, familj och socialt liv så går man snart nog på knäna. Tänk om man då också faktiskt vill hinna ta hand om sig själv, både kropp och psyke... det går ju inte!

Anpassa bitarna

Eller? Kanske måste man bara tänka om? Anpassa? För även om man lever liven efter den klassiska modellen med heltidsjobb, familj och sociala behov, så är varje idivid unik med sina alldeles egna förutsättningar och behov. Det går alltid att lägga pusslet, men man måste alltid specialanpassa bitarna - det är det som är tricket.

I den här bloggen diskuterar vi träning, hälsa, vardag och livspussel. Det är en blogg för kvinnor mitt i livet!