Misstänker du neuropsykiatrisk funktionsnedsättning?

När man säger neuropsykiatrisk funktionsnedsättning så är det inte alla som har koll på riktigt vad det är, i alla fall om man inte känner till det sedan innan. Säger man däremot ADHD, ADD eller autism, så vet de flesta vad det handlar om. Har du ett eller flera barn som är överaktiva, eller att det ofta blir konflikter, hemma och i skolan, så kan det vara bra att göra en neuropsykiatrisk utredning barn. En del väljer att göra det via BUP, men det går även vända sig till ett företag som gör det i privat regi. Men då kostar det pengar.

Varför göra en neuropsykiatrisk utredning?

En utredning av neuropsykiatrisk funktionsnedsättning kan vara nödvändig för att fastställa en diagnos och få rätt typ av hjälp och stöd. Det finns flera olika typer av neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, inklusive ADHD, ADD och autism. 

ADHD som står för Attention Deficit Hyperactivity Disorder är en vanlig neuropsykiatrisk funktionsnedsättning som kan påverka barn och vuxna. Symptom är ofta svårt med att koncentrera sig, ökad rastlöshet och impulsivitet.

ADD står för Attention Deficit Disorder och påminner om ADHD men utan den så kallade hyperaktiva komponenten.

Autism är en annan vanlig neuropsykiatrisk funktionsnedsättning som kan påverka hur en person interagerar med andra och uppfattar sin omvärld. Symtomen på autism kan variera kraftigt, men kan inkludera svårigheter att kommunicera och interagera med andra, samt stereotypa rörelser och intressen. 

En diagnos kan göra det enklare för att veta hur du ska bemöta ditt barn samt för att få den hjälp ni behöver ha. 

22 May 2023

MOVE IT MAMA

Hur får man alla pusselbitar att passa i det här stora livspusslet som vi lever? Hur hinner man med allt man vill hinna med för att känna sig komplett som människa? Som kvinna? Som mamma? Har man den "klassiska" livsstilen med jobb, familj och socialt liv så går man snart nog på knäna. Tänk om man då också faktiskt vill hinna ta hand om sig själv, både kropp och psyke... det går ju inte!

Anpassa bitarna

Eller? Kanske måste man bara tänka om? Anpassa? För även om man lever liven efter den klassiska modellen med heltidsjobb, familj och sociala behov, så är varje idivid unik med sina alldeles egna förutsättningar och behov. Det går alltid att lägga pusslet, men man måste alltid specialanpassa bitarna - det är det som är tricket.

I den här bloggen diskuterar vi träning, hälsa, vardag och livspussel. Det är en blogg för kvinnor mitt i livet!