Lär ditt barn att borsta sina tänder

Att lära sina barn en god tandvårdsrutin och att borsta sina tänder, det hör till föräldrarskapet. När de är små, så är det lätt att borsta deras tänder. De gör inte så mycket motstånd, sedan kan det komma en period då de vägrar och är i värsta trotsåldern. Men ge inte upp, det lönar sig att kämpa för de små bissingarna i munnen på barnen! Du som vill ha massa tips på tandvård för barn kan läsa bloggar om tandvård. Även jag ska ge ett par tips, har ju haft ett par ungar att kämpa med genom åren!

Bra tips att följa

Genom att du tidigt och konsekvent börjar borsta tänderna på ditt barn, lägger du grunden för en god tandhälsa.

Det finns flera saker du som förälder kan göra för att etablera goda munhygienvanor hos dina barn och det är att som rutin borsta tänderna, två gånger per dag, morgon och kväll. Använd fluortandkräm och anpassa mängden och fluorkoncentrationen efter barnets ålder.

Borsta barnets tänder efter frukost och efter den sista måltiden på kvällen. Var konsekvent. Att hålla fast vid rutiner underlättar att tandborstningen kommer att fungera i fortsättningen. Hjälp ditt barn att borsta sina tänder. Tandborstning bör ske under översyn tills ditt barn är i 11-12 års åldern, och du kan ge förslag och tips för att hjälpa ditt barn att förbättra sin tandborstteknik.

Var noga med att borsta alla tänder och tandytor i barnets mun och borsta med en mjuk tandborste anpassad efter barnets ålder och byt ut tandborsten minst var 3:e månad.

Begränsa intaget av söta drycker, godis och snacks samt se till att ditt barn går på regelbundna rutinkontroller hos tandläkaren.

 

 

22 Feb 2018

MOVE IT MAMA

Hur får man alla pusselbitar att passa i det här stora livspusslet som vi lever? Hur hinner man med allt man vill hinna med för att känna sig komplett som människa? Som kvinna? Som mamma? Har man den "klassiska" livsstilen med jobb, familj och socialt liv så går man snart nog på knäna. Tänk om man då också faktiskt vill hinna ta hand om sig själv, både kropp och psyke... det går ju inte!

Anpassa bitarna

Eller? Kanske måste man bara tänka om? Anpassa? För även om man lever liven efter den klassiska modellen med heltidsjobb, familj och sociala behov, så är varje idivid unik med sina alldeles egna förutsättningar och behov. Det går alltid att lägga pusslet, men man måste alltid specialanpassa bitarna - det är det som är tricket.

I den här bloggen diskuterar vi träning, hälsa, vardag och livspussel. Det är en blogg för kvinnor mitt i livet!