Gnisslar du tänder?

Att gnissla tänder så innebär det att man så att säga gnider de tänder man har i både över och underkäka mot varandra. Ibland så hörs det ett gnisslande ljud. Ofta är man inte medveten om att man gör det då det oftast sker under natten när man sover. Men man kan vakkna med huvudvärk eller värk i ansiktet. Andra anledningar kan vara att du pressar tänderna eller tungan i sömnen. 

När man biter ihop sina tänder så kan det bli ett hårt tryck på 50 kilo eller ibland med. Inte alla vet om att de gnisslar tänder och inte alla får värk av det. Men din tandläkare kan se att du gör det, det genom att tandytorna blivit hårt slitna. Om du pressar tungan kan man se avtryck av tänder i tungspetsen eller på tungkanten

Det kan finnas många anledningar till att man gnisslar tänderna. Det kan bero på att man har en dålig sömn. Att pressa tänder mot tunga kan bero på att du är stressad. Sedan kan en annan anledning vara att det är att du biter fel och det kan ge en överbelastning. 

Vad kan man göra?

Det kan räcka med att du får reda på varför du har ont i huvudet eller käken då du vaknar för att det ska bli bättre. Är det stress det beror på så är det inte fel att börja ta det lugnare och försöka lära sig att stressa ner. 

Ett annat sätt att motverka att du gnisslar tänder är att använda dig av en bettskena i plast. Den sätter du in i käken på kvällen då du lägger dig. Den hindrar då inte att du gnisslar i sig, men den  avlastar käkleder och muskler, och gör att värken minskar. Dessutom skyddar den dina tänder från slitage.

Ett annat sätt att minska belastningen på käkarna kan vara att göra en bettslipning eller att rätta till sneda tänder med tandställning. Det bästa du kan göra är att prata med din tandläkare som kan undersöka om dina besvär kommer från käkarna och ge dig lämplig behandling. Det så att du kan sluta gnissla. 

17 Dec 2020

MOVE IT MAMA

Hur får man alla pusselbitar att passa i det här stora livspusslet som vi lever? Hur hinner man med allt man vill hinna med för att känna sig komplett som människa? Som kvinna? Som mamma? Har man den "klassiska" livsstilen med jobb, familj och socialt liv så går man snart nog på knäna. Tänk om man då också faktiskt vill hinna ta hand om sig själv, både kropp och psyke... det går ju inte!

Anpassa bitarna

Eller? Kanske måste man bara tänka om? Anpassa? För även om man lever liven efter den klassiska modellen med heltidsjobb, familj och sociala behov, så är varje idivid unik med sina alldeles egna förutsättningar och behov. Det går alltid att lägga pusslet, men man måste alltid specialanpassa bitarna - det är det som är tricket.

I den här bloggen diskuterar vi träning, hälsa, vardag och livspussel. Det är en blogg för kvinnor mitt i livet!