Ett schysst sätt att tjäna pengar i klassen

När jag var liten så samlade vi ihop pengar om vi ville åka på skolresa. Föräldrarna fick helt enkelt öppna plånboken om vi skulle få åka med. Det var väldigt orättvist eftersom vissa föräldrar faktiskt inte hade några pengar över och det gjorde att vissa fick stanna hemma. Idag är det annorlunda som tur är, alla ska åka med och det är klassen som tjänar pengar istället för att föräldrarna sparar varje vecka. Barnen i skolan har testat några olika sätt: Putsa fönster åt folk, tvätta bilar, sälja saker på loppisar och även bett en affär om att få stå och packa påsar åt kunder för en ersättning. Men det som visade sig funka bäst var att sälja kakor. 

Ett inarbetat koncept

Deras lärare visade dem en annan möjlighet. Att sälja kakburkar från kakservice. De har hållit på med detta ganska länge och det är ett koncept som folk är vana vid och som fungerar väldigt bra. Barnen bestämmer själva hur många askar med kakor de vill sälja totalt, och delar sedan upp dem mellan sig. En vis del av förtjänsten går till företaget och resten får klassen behålla. Ungefär 18 kr per burk går rakt in i klasskassan och det gör att man ganska snabbt kan spara ihop till den där klassresan som alla vill åka med på. Sen att det är vi föräldrar som köper de flesta kakorna, det är väl inget konstigt. Företagsamhet ska belönas och jag köper hellre kakburkar än ger barnen en 50-lapp för ingenting. 

28 Dec 2018

MOVE IT MAMA

Hur får man alla pusselbitar att passa i det här stora livspusslet som vi lever? Hur hinner man med allt man vill hinna med för att känna sig komplett som människa? Som kvinna? Som mamma? Har man den "klassiska" livsstilen med jobb, familj och socialt liv så går man snart nog på knäna. Tänk om man då också faktiskt vill hinna ta hand om sig själv, både kropp och psyke... det går ju inte!

Anpassa bitarna

Eller? Kanske måste man bara tänka om? Anpassa? För även om man lever liven efter den klassiska modellen med heltidsjobb, familj och sociala behov, så är varje idivid unik med sina alldeles egna förutsättningar och behov. Det går alltid att lägga pusslet, men man måste alltid specialanpassa bitarna - det är det som är tricket.

I den här bloggen diskuterar vi träning, hälsa, vardag och livspussel. Det är en blogg för kvinnor mitt i livet!