DNA-test, vad är det bra för?

När jag tänker på DNA-test så ser jag kriminalserier som NCIS framför mig, där de spårar en mördare med hjälp av ett hårstrå som blivit kvar. Det är dock något som inte bara händer i filmens värld, det används dagligen just i jakten på brottslingar men vi vanliga då? Vi som inte begår brott, har vi någon nytta av att jämföra DNA-test med varandra och välja en av dem? 

Ett unikt sätt att hitta sina rötter

Ja, många av oss undrar var vi kommer från och att använda DNA-test för att hitta avlägsna släktingar har blivit väldigt populärt. Man får på så sätt reda på exakt var ens förfäder kommer från och i en databas kan man sedan jämföra och matcha med andra som genomfört samma slags test och på så sätt hitta släkt man inte visste fanns. 

Även inom släktforskningen används DNA-testen, och det har öppnat otroligt många nya dörrar för dem som håller på med det. 

Finns det inga nackdelar?

Jo, det finns en nackdel med att lämna ett DNA-prov och det är att vi riskerar att hamna i en databas som myndigheterna får kontroll över. I förlängningen kan det skapa ett system för övervakning och kontroll som vi aldrig sett förr och det är lite skrämmande. I en av de DNA-test jag läst om stod det till exempel att man gav FBI och CIA tillstånd att använda min DNA-profil. Det kändes lite så där om jag ska vara ärlig. Men, fördelarna med det är nog kanske större. Du avgör givetvis själv hur du vill göra. 

14 Mar 2021

MOVE IT MAMA

Hur får man alla pusselbitar att passa i det här stora livspusslet som vi lever? Hur hinner man med allt man vill hinna med för att känna sig komplett som människa? Som kvinna? Som mamma? Har man den "klassiska" livsstilen med jobb, familj och socialt liv så går man snart nog på knäna. Tänk om man då också faktiskt vill hinna ta hand om sig själv, både kropp och psyke... det går ju inte!

Anpassa bitarna

Eller? Kanske måste man bara tänka om? Anpassa? För även om man lever liven efter den klassiska modellen med heltidsjobb, familj och sociala behov, så är varje idivid unik med sina alldeles egna förutsättningar och behov. Det går alltid att lägga pusslet, men man måste alltid specialanpassa bitarna - det är det som är tricket.

I den här bloggen diskuterar vi träning, hälsa, vardag och livspussel. Det är en blogg för kvinnor mitt i livet!