Dags att sluta röka?

Det är ute att vara rökare, och det tycket jag är en bra trend. Det betyder ju inte att det är hur enkelt som helst att sluta om man rökt i många år. Men det går! Utan att gå upp i vikt dessutom. Det gäller att ha fokus, och att försöka prioritera de saker som är viktiga i livet. Ett tips är att byta ut ciggen mot nikotinfri vape men det gäller också att bestämma sig för att nu är det nog!

Tips för dig som vill sluta röka

De allra flesta som slutar röka brukar samtidigt gå upp i vikt. Det finns faktiskt en förklaring på det. Smaklökarna börjar fungera igen och det ger en ökad aptit - och viktökning. Ämnesomsättning går dessutom ner och det är ingen bra kombo. 

Så se till att:

  • Ha en plan som inkluderar både att sluta röka och att inte byta ut ciggen mot mer mat. och godsaker. 
  • Stå ut med att känna ett röksug och ett sötsug. Det går faktiskt över snabbare än du tror. 
  • Ha fokus på det som är bra. Du får bättre luktsinne, bättre smaksinne och du kommer inte att lukta rök.

Släng ciggen du har hemma och se samtidigt till att rensa ut de där sakerna som du kommer att gå och smaska på när du egentligen vill röka. Köp hem morötter och selleri, det är två grönsaker som kan hjälpa till otroligt mycket. Men framför allt - se till att inte ge upp även om du råkar få ett lite återfall, det gäller att tänka framåt då!

19 Feb 2024

MOVE IT MAMA

Hur får man alla pusselbitar att passa i det här stora livspusslet som vi lever? Hur hinner man med allt man vill hinna med för att känna sig komplett som människa? Som kvinna? Som mamma? Har man den "klassiska" livsstilen med jobb, familj och socialt liv så går man snart nog på knäna. Tänk om man då också faktiskt vill hinna ta hand om sig själv, både kropp och psyke... det går ju inte!

Anpassa bitarna

Eller? Kanske måste man bara tänka om? Anpassa? För även om man lever liven efter den klassiska modellen med heltidsjobb, familj och sociala behov, så är varje idivid unik med sina alldeles egna förutsättningar och behov. Det går alltid att lägga pusslet, men man måste alltid specialanpassa bitarna - det är det som är tricket.

I den här bloggen diskuterar vi träning, hälsa, vardag och livspussel. Det är en blogg för kvinnor mitt i livet!