Brandsäkra tips som skyddar hemmet i jul

Julen är en mycket vacker högtid, som förknippas mycket med ljus i alla dess former. Det är adventsstakar, levande ljus, öppna brasor och annat. Det är ju något som är mysigt, men det är även bra att veta att det är en stor brandrisk. Det är bra att så att säga brandsäkra hemmet, på flera sätt. Om du har trasiga uttag eller annat så se till att en elektriker Timrå kollar över dem. Sedan är det även bra att göra andra saker för att se till att risken för brand hålls nere. Se till att du fungerande brandvarnare hemma och att det sitter i ett nytt batteri. Det är även bra att ha en brandsläckare hemma samt en brandfilt. Se till att alla vet var dessa finns.

Fler bra tips

Om du ska använda ljusstakar, se till att det är värmetåliga sådana. De bör vara i metall, keramik och sten med obrännbart material. Placera inte ljus för tätt. Se även till att alltid ha koll på dina levande ljus, lämna dem aldrig utan uppsikt.  Undvik dekorationer som brinner bra. Kontrollera att ljusstaken inte är dekorerad med mossa, bomull eller annat brännbart material.

När det gäller den elektriska belysningen, så se till att alltid ha rätt watt-antal på lamporna i staken eller slingorna. På kvällen är det bra att alltid se till att släcka  julgransbelysning, adventsstjärnor och elektriska ljusstakar med strömbrytare eller genom att dra ut stickkontakten ur vägguttaget inte genom att skruva ur en lampa.

Förvara tändstickor och tändare utom räckhåll för barn och ha helst brandvarnare i alla sovrum. 

21 Dec 2021

MOVE IT MAMA

Hur får man alla pusselbitar att passa i det här stora livspusslet som vi lever? Hur hinner man med allt man vill hinna med för att känna sig komplett som människa? Som kvinna? Som mamma? Har man den "klassiska" livsstilen med jobb, familj och socialt liv så går man snart nog på knäna. Tänk om man då också faktiskt vill hinna ta hand om sig själv, både kropp och psyke... det går ju inte!

Anpassa bitarna

Eller? Kanske måste man bara tänka om? Anpassa? För även om man lever liven efter den klassiska modellen med heltidsjobb, familj och sociala behov, så är varje idivid unik med sina alldeles egna förutsättningar och behov. Det går alltid att lägga pusslet, men man måste alltid specialanpassa bitarna - det är det som är tricket.

I den här bloggen diskuterar vi träning, hälsa, vardag och livspussel. Det är en blogg för kvinnor mitt i livet!