B-vitaminer gör dig friskare och starkare

B-vitaminer är en grupp av vitaminer som består av flera vitaminer som är viktiga för oss. Får man en brist av dem kan man bli mycket sjuk och det kan vara skadligt för dig. Jag har tittat närmare på dem alla men vill du ha mer information så kan du alltid läsa mer om b-vitaminer här. Är du gravid, ammar eller går i tankar att skaffa barn så ska du alltid prata med barnmorska eller vårdcentralen för att se om du behöver extra tillskott!

  • B1 - Tiamin: Bra för din ämnesomsättning och påverkar även muskel och nervfunktioner. Finns i fläskkött, bönor, inälvsmat, ärter, sparris och spannmål.
  • B2 - Riboflavin: Bryter ned fett och kolhydrater samt proteiner. Mycket viktig för näringsupptag i kroppen. Finns i bland annat fågel, ägg, mjölk, fil och yoghurt. 
  • B3 - Niacin: Viktig för kroppen energiproduktion. Ser till att cellerna omsätter kolhydrater och fett. Finns i skaldjur, fil, yoghurt, mjölk och potatis exempelvis. 
  • B5 - Pantotensyra: Hjälper till med samma sak som B3 och finns i de allra flesta matvaror. Mest från mejerihyllan dock. 
  • B6 - Pyridoxin: Bra för proteinomsättningen och även för funktionen hos nerver. Finns i det mesta vi äter men främst i kött, ägg och frukt & bär. 
  • B7 - Biotin: Du hittar det främst i ägg och i lever men det finns i princip ingen som får brist av denna vitamin. Bra för cellernas ämnesomsättning. 
  • B9 - Folsyra: Extra viktigt för gravida kvinnor att hålla koll på. Är helt nödvändigt för cellernas uppbyggnad för fostret. Finns i mörka gröna grönsaker samt i frukt och bär och rotfrukt. Gravida bör äta tillskott. 
  • B12 - Kobalamin: Brist på B12 kan bli väldigt allvarligt. Det är till för nervsystemets funktion och finns mest i kött, fisk, skaldjur och andra animaliska produkter. Veganer och vegetarianer bör ha noga kolla på detta! 
17 Sep 2018

MOVE IT MAMA

Hur får man alla pusselbitar att passa i det här stora livspusslet som vi lever? Hur hinner man med allt man vill hinna med för att känna sig komplett som människa? Som kvinna? Som mamma? Har man den "klassiska" livsstilen med jobb, familj och socialt liv så går man snart nog på knäna. Tänk om man då också faktiskt vill hinna ta hand om sig själv, både kropp och psyke... det går ju inte!

Anpassa bitarna

Eller? Kanske måste man bara tänka om? Anpassa? För även om man lever liven efter den klassiska modellen med heltidsjobb, familj och sociala behov, så är varje idivid unik med sina alldeles egna förutsättningar och behov. Det går alltid att lägga pusslet, men man måste alltid specialanpassa bitarna - det är det som är tricket.

I den här bloggen diskuterar vi träning, hälsa, vardag och livspussel. Det är en blogg för kvinnor mitt i livet!