Att spara pengar som pensionär

Att spara pengar som pensionär är viktigt för att få en trygg och bekväm tillvaro. Även om pensionen kanske inte är lika stor som lönen var, kan små justeringar i vardagen göra stor skillnad. Här delar jag med mig av några tips som har hjälpt min mamma att spara pengar.

Använd pensionärsrabatter

Ett av de enklaste sätten för min mamma att spara pengar är att utnyttja pensionärsrabatter. Många butiker, restauranger och tjänster erbjuder rabatter till pensionärer. Hon ser alltid till att fråga om det finns en pensionärsrabatt innan hon betalar. Det kan vara allt från rabatt på matvaror till billigare entré på museer och biografer. Genom att ta vara på dessa erbjudanden kan hon spara en hel del pengar varje månad.

Planera inköp och laga mat hemma

Att planera sina inköp noggrant hjälper också min mamma att spara pengar. Hon gör en inköpslista innan hon går till affären och håller sig till den. Genom att undvika impulsköp och endast köpa det hon verkligen behöver, minskar hon sina utgifter. Dessutom lagar hon oftast mat hemma istället för att äta ute. Det är både billigare och ofta nyttigare. Hon ser till att laga större portioner och frysa in rester, vilket gör att hon alltid har mat redo och slipper köpa dyr färdigmat.

Välj cykeln istället för bilen

Ett annat sätt för min mamma att spara pengar är att cykla mer istället för att använda bilen eller åka buss. Genom att cykla till affären, vänner eller andra ärenden sparar hon pengar på bensin och kollektivtrafikbiljetter. Cykling är dessutom bra för hälsan och ger henne daglig motion. På detta sätt kan hon hålla sig aktiv och samtidigt minska sina transportkostnader.

Att spara pengar som pensionär handlar om att göra smarta val i vardagen och tänka långsiktigt. Genom att utnyttja rabatter, planera sina inköp, laga mat hemma och cykla mer, kan min mamma njuta av sin pension och ha råd med det hon verkligen vill göra.

16 Jun 2024

MOVE IT MAMA

Hur får man alla pusselbitar att passa i det här stora livspusslet som vi lever? Hur hinner man med allt man vill hinna med för att känna sig komplett som människa? Som kvinna? Som mamma? Har man den "klassiska" livsstilen med jobb, familj och socialt liv så går man snart nog på knäna. Tänk om man då också faktiskt vill hinna ta hand om sig själv, både kropp och psyke... det går ju inte!

Anpassa bitarna

Eller? Kanske måste man bara tänka om? Anpassa? För även om man lever liven efter den klassiska modellen med heltidsjobb, familj och sociala behov, så är varje idivid unik med sina alldeles egna förutsättningar och behov. Det går alltid att lägga pusslet, men man måste alltid specialanpassa bitarna - det är det som är tricket.

I den här bloggen diskuterar vi träning, hälsa, vardag och livspussel. Det är en blogg för kvinnor mitt i livet!