Eff off

wp-1463076931349.png

Okej alltså VAD ÄR DET MED APPAR OCH VILJA MÄTA ENS BMI? Förlåt för att jag skriker men vet ni en sak, jag är hyfsat trött på att en app som ska räkna steg så himla gärna vill proklamera att en person är överviktig/underviktig/normalviktig. För vet ni, om jag inte hade varit en person som känner mig rätt tillfreds med min kropp, hade jag kanske inte tagit LG Healths rekommendation om en idealvikt på 55.1 kilo (bitch please) med en ilsken klackspark.

Jag vet, jag hade inte behövt fylla i min vikt. Eller min längd. Eller min ålder. Men tydligen är jag en sucker för formulär och fyller i allt som formuläret ber mig om (byråkrat at heart – statstjänstemän unite). Så, jag fyllde i det. Uppenbarligen.

Så här är det i väldigt många appar (och sajter) som är relaterade till det vida begreppet hälsa. Det är som att apparna ba:

“Vill du räkna steg? Fyll i din vikt också vettja – för hur ska vi annars kunna sätta dina steg i relation till något?”

“Vill du börja lyfta tungt? Följ det här programmet, men glöm för all del inte bort att registrera hur mycket du väger också – för din träning handlar väl om att förändra din vikt åt endera hållet?”

“Vill du föra träningsdagbok? Kör på bara, men hörru – ska du inte lägga in vad du väger idag? Hur ska du annars veta om din träning ger resultat?”

Jag tränade (inte) under många år med fokus på att förändra hur min kropp såg ut. Det var den i särklass tråkigaste träningen jag varit med om – det har jag skrivit om tidigare. Att träna med målet att förändra hur min kropp såg ut gjorde min träning till ett tråkigt måste vilket i sin tur ledde till att jag inte tränade alls. För vem gillar att ha tråkigt?  Nu njuter jag istället av sakerna jag orkar göra som jag inte har orkat göra tidigare. Att bära två barn samtidigt upp och ned och ned och upp för alla våra tusen trappor hemma. Att bära upp matkassar tunga som bly från centrum. Att springa och hinna med tåget. Att upptäcka att jag kan göra Elinarmhävningar. Och det är ju DOM framstegen som är intressanta, inte hur mycket jag går upp eller ned i vikt.

FOR CRYING OUT LOUD.

||||| Like It 14 Gilla |||||

Katarina

Katarina fick sitt tredje barn i september 2013 och fick höra av en vikarierande barnmorska på MVC att hennes magmuskler nog gett upp vid det här laget, men efter ihärdig rehabträning så hittade hon de där magmusklerna (de hade inte gett upp helt, faktiskt). I augusti 2015 sprang Katta Tough Viking tillsammans med Märta - FUCK YEAH! Hon är en tatuerad statstjänsteman vars mål just nu är att klara en pull-up innan 40 (som hon fyller i december 2016).

4 Comments

 1. BMI är ett mått som fungerar i vissa sammanhang men det är ju så många faktorer att ta in, tex muskelvikt! En kropp med starka stora muskler väger mer och den delen försvinner i BMI.

  Och ja varför ska apparna berätta för mig hur många kalorier/kilometer etc jag behöver (inte) äta eller springa. Vad vet appen om min vardag. Hur mycket jag, som du, bär barn, inte hinner äta, jagar barn etc.

  Och träna för att bli smal. Fy vad tråkigt.

  Träna för att bli stark och glad och för att jag vill. Det är ju det som är kul!

  Bra rutet förresten.
  Nu morgonkaffe efter sanering av nerkissad dubbelsäng. Tack för det 5-åringen!

 2. Exakt så. Och du är en av dem som har fått mig att tänka så också <3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *