Hej! Det är jag som är Märta!

Såklart jag hänger på Katta och Sofia och presenterar mig ordentligt.

IMG_4866 Beroende på vem jag presenterar mig för så kan det vara som trebarnsmamma, lärare, språknörd eller löpare. Trebarnsmamma blev jag  på Lucia 2013 då jag födde tvillingar och ett nytt ord kom in i min vokabulär: enling. Om nån undrar hur det är att ha tvillingar så är det väldigt annorlunda från att ha enlingar, men inte alltid jobbigare. Och ibland sjukt jäkla mycket jobbigare. Typ som när man behöver lära sig lyfta  två tvåveckorsbebisar utan nackstyrka samtidigt, eller när de springer åt olika håll utomhus och man måste välja vem man ska springa efter först. Men ofta är det himla fint, som det är med alla syskon. Och de har ju också ett storasyskon, som är två år äldre och med många undantag hur snäll och omhändertagande som helst.

IMG_3759

Lärare har jag varit sedan juni 2010 då jag ÄNTLIGEN hade blivit klar med min magisteruppsats och fått godkänt efter opponering. Jag har inte alltid velat bli lärare, utan som med så många andra av de stora besluten jag tagit i livet så var det en ren impulsgrej. Jag sökte för att jag inte visste vad jag ville och jag tänkte att jag kan ju alltid hoppa av någonstans på vägen och ägna mig åt språknörderi professionellt annars. Men sen gjorde jag praktik. Och GUD SÅ HIMLA KUL DET VAR! Och det är det fortfarande. Det är få andra yrken jag skulle kunna tänka mig att ha, och jag förstår inte att det inte är fler som väljer läraryrket.

Språknörderiet är det som jag lägger allra minst tid på idag, mitt yrke till trots. Jag läser väldigt mycket, men det är skönlitteratur som jag hinner och orkar med. Jag tycker det är jättekul med grammatik. Så uppenbarligen är jag en ganska torr person. Men med allt annat så är det det här som får backa undan. Tänk vad mycket tid jag kommer att få när barnen blir större.

Löpare har jag varit i nio år i höst. Hur vet jag det så exakt? Jo, för det var i samband med att jag slutade röka. Jag hade aldrig tränat konditionsträning innan och framförallt inte sprungit, eftersom jag inte var en sån som hade tränat som barn och ni vet, var tjock, hade dåliga knän och taskig rygg. MEN, ni vet all skrämselinformation man får om rökning när man går i skolan? Den hade inte stoppat mig från att börja röka men en sak hade fastnat: Om man slutar röka så får man 10% bättre kondition på köpet. Så jag fattade ju att om det var nån gång jag skulle lyckas erövra löpningen så var det ju då. Kondition på köpet liksom? Sign me up! Min första löprunda var ett nära-döden-pass som varade i ca 1 km. Mitt rökstopp bjuckade alltså på 100 meter. Men skam den som ger sig. På dessa snart nio år har jag faktiskt hunnit med ett gäng milslopp, en halvmara och 15 km hinderbana!

IMG_3353

1. VEM ÄR DU I TRE ORD?

Rolig, strukturerad, pratsam.

2. HUR GAMMAL ÄR DU?

31

3. VAD JOBBAR DU MED?

Lärare. Undervisar i svenska och engelska på högstadiet.

4. VAR BOR DU?

I Haninge, söder om Stockholm.

5. VAD HAR DU GJORT IDAG?

Det är fortfarande morgon och jag har hunnit med frukost, bajssanering (ett barn hade den goda smaken att bajsa och sen dra av sig blöjan) och kolla mailen och så. Samt säga “Nej!” och “Sluta!” en miljard gånger. Mmm, sportlov.

6. SOMMAR, HÖST, VINTER ELLER VÅR, VILKEN FÖREDRAR DU? VARFÖR?

Just nu längtar jag till sommar pga ledig och i teorin härligt väder och chans att dra ut och springa på dagarna, plus att jag har massa roliga planer. Men jag vet ju att jag bara är grinig, sur och yr så fort det blir riktigt varmt. Våren gillar jag på riktigt. Och hösten. Absolut inte vintern.

7. ÄR DU BEROENDE AV NÅGONTING?

Tänker alltid att jag egentligen inte är beroende av kaffe, men mår jättekonstigt om jag inte dricker kaffe en dag. Så jag är väl beroende.

8. NÄMN TRE SAKER MAN KANSKE INTE VET OM DIG?

Jag är sjukt dålig på att loppisfynda, trots att jag skulle vilja vara bra på det. Oftare än jag skulle vilja blir det nyproducerat IKEA trots att jag tycker att det är så himla mycket bättre med begagnat. Men jag hittar aldrig det jag behöver när jag behöver det och har för dåligt tålamod för att vilja vänta.

Jag är sjukt bra på att laga mat. Fast den fina egenskapen är för tillfället ganska dold, med trötta vardagar och kaosiga helger och en kräsen fyraåring som cherry on top.

Jag är väldigt okreativ när det gäller att pyssla med barnen. Jag har svårt att se poängen med att klistra på grejer på andra grejer om man inte kan använda det till något sen. Och så slänger jag de flesta grejerna som barnen producerar.

9. VAR I VÄRLDEN SKULLE DU VILJA BEFINNA DIG JUST NU?

Här hemma, dock med barn som inte bråkar med varandra. Eller på ett finhotell, ensam, på semester.

10. VAD ÄR DU PÅ FÖR HUMÖR JUST NU?

Denna sekund lugn och harmonisk, för en minut sedan arg och vrålande, om en minut är fortfarande ett mysterium. Att ha hormonpåslag och humörsvängningar som gravid måste bara vara ett sätt att förbereda den gravida på föräldraskapet. Inser att det kan tolkas som att jag är gravid, men nä. Jag är bara hemma med tre småbarn.

11. VILKET ÄR DITT FAVORITGODIS?

Choklad. Annars gillar jag snacks mer, typ chips och ostbågar.

12. ÄR DU MORGON ELLER KVÄLLSMÄNNISKA?

Typ inget. Alltid sur. Nä, men jag är skittrött på kvällarna och orkar aldrig vara vaken särskilt länge, men jag är inte pigg på morgonen heller. Är kanske en dagsmänniska?

13. HAR DU BLIVIT SYDD NÅGON GÅNG?

Säger som de föregående: snippan. Efter första förlossningen. Andra gången klarade jag mig utan.

14. VAD ÄR DET ABSOLUT VÄRSTA DU VET?

Männsikor som inte går att resonera med, av olika skäl. Får blodet att koka.

15. VAD HETER DU I ANDRA NAMN?

Gerda.

16. NÄMN 3 SAKER DU ÄR MINDRE BRA PÅ:

  • Har jättedålig koordination.
  • Att ha tålamod med barnen när jag känner mig stressad.
  • Att komma på presenter till folk.

17. NÄMN 3 SAKER DU ÄR BRA PÅ:

  • Laga mat.
  • Högläsning.
  • Att klappa mig själv på axeln när jag gjort något bra.
||||| Like It 2 Gilla |||||

Märta

Märta fick sitt första barn 2011 och sitt andra och tredje på Lucia 2013 (jajjemensan, här slog hon minsann till på två på en gång). Hon har väl egentligen varit mer av typen skolka-från-skoljympan än den som frivilligt rör på sig, men de senaste åren har något hänt och på träningsmeritlistan står numer till exempel en avklarad halvmara. När det gäller val av träningsform så är det främst löpning som lockar, och detta enligt devisen lagom tempo och choklad i slutet. Ska göra något så tufft som att springa Tough Viking tillsammans med Katta 2015.

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *