Om det goda rådet att springa utan hörlurar

Just nu springer jag av givna skäl inte så mycket alls, och annars springer jag väl inte så värst mycket heller eftersom att det aldrig går tillräckligt bra eller känns tillräckligt roligt, men NÄR jag springer, då springer jag med hörlurar. Och musik givetvis. Detta ger ibland upphov till diskussion. Särskilt i somras, efter att en ung kvinna blivit mördad i löparspåret någonstans i närheten av Upplands Väsby. Då var det många som pratade om hörlurar när man springer. För hade den här unga kvinnan inte haft hörlurar när hon sprang, så hade hon ju kunnat vara beredd på att mördaren kom och därmed undvikit döden. Med andra ord: hon fick faktiskt skylla sig själv. Lite grann i alla fall.

Min tanke kring detta? Bullshit, för att citera tuffa amerikaner. Om någon vill mörda mig när jag springer slingan här i Älvsjö, så lär de göra det oavsett om de rusar upp bakom mig när jag har hörlurar eller inte. För jag HÖR när någon är bakom mig trots mina lurar och aldrig någonsin att jag, varje gång jag hör någon, tänker att det är en mördare och gör mig redo för ett hårt slag mot strupen.

Jag kanske inte alltid tycker att det är jättebehagligt att höra steg bakom mig, men slingan där jag springer är ganska befolkad och jag hör helt enkelt för många steg när jag springer där, för att klara av att vara på helspänn hela tiden. OM det skulle vara en mördare bakom mig, så skulle jag inse det ungefär samtidigt som han (för ja, det lär ju vara en han i sådana fall, enligt all statistik) hoppade på mig och för att kunna slå sig loss när man blir överrumplad av ett angrepp bakifrån så krävs nerver och muskler som jag inte har.

Att man som kvinna (återigen: statistiken talar för sannolikheten här) skulle kunna undvika att en man mördar en genom att skippa hörlurar är bara dumheter, och ett otroligt lågt sätt att skuldbelägga offer. För med samma logik som att säga “Gå eller spring inte med hörlurar i öronen. För då har man skurit bort ett viktigt sinne som gör det svårare att vara observant” som Lars Byström, polisens presstalesman sade till Aftonbladet i samband med mordet i Upplands Väsby, kan man då säga att de som helt eller delvis saknar hörsel inte bör springa eller ge sig ut över huvud taget. För de saknar ju ett viktigt sinne och hör inte sina eventuella mördare. Finns det någon som ens skulle tänka att den med nedsatt hörsel som blir mördad hade kunnat undvika det genom att stanna inne? Nej. Så lägg av att lägga den “logiken” på kvinnor som springer.

Dessutom är jag helt emot att polisen blåser mer syre på elden som är många kvinnors skräck när vi ger oss ut. Sannolikheten att vi blir mördade i löparspåret är fortfarande otroligt liten och ingen blir mindre rädd av att korkade poliser går ut med den här typen av “tips”.

Sist jag sprang. Sju veckor in i graviditeten, med två hörlurar in i öronen.

Sist jag sprang. Sju veckor in i graviditeten, med två hörlurar in i öronen. 

||||| Like It 9 Gilla |||||

Sofia

Sofia är en tvåbarnsmor som mötte världen en eftermiddag i november 1978. Första barnet kom 2012 och med honom även insikten att träning kan vara ganska bra. För inte var det lätt att föda 4.8 kilo barn otränad. Andra barnet kom i mars 2016 och vägde 350 gram mindre än första. Det var ganska jobbigt det med. Sofia älskar att boxas och att lyfta tunga saker, när hon inte tränar för att kunna träna efter graviditeten.

14 Comments

 1. Om man skär av hörseln med lurar när man springer så borde man enligt samma logik även snurra runt medan man springer så att man ser åt alla håll också? För om man bara tittar framåt så skär man väl av synen bakåt och i viss mån åt sidorna också?
  Jag har alltid lurar när jag springer, men de stänger inte ute alla andra ljud. Jag hör om någon springer bakom mig. Däremot vägrar jag lurar när jag cyklar (landsvägscykel. “Sån där med bockstyre”). Vindbruset maskerar mycket av trafikljudet, och att inte höra bilar bakifrån kan vara livsfarligt på riktigt. Det känns som om betydligt fler cyklister blir påkörda, än löpare blir överfallna.

  • Eller hur? Minst borde man kanske springa med backspeglar fästa utifrån öronen?

   Gillar inte heller att cykla med musik i öronen. Är jag på ett ställe med mycket trafik är jag över huvud taget skeptisk till att ha hörlurar alls. Inte så att jag bryr mig om vad andra gör här, utan för att jag känner att jag behöver ha kollen på det som händer runt mig eftersom att jag generellt inte litar på att folk i bil ser mig! Däremot kom det ju en studie som ifrågasattes ganska hårt häromåret, där man hävdade att cyklister inte skulle cykla med hörlurar pga olycksrisken. Många reagerade med att säga att man ju faktiskt inte hör ett skit i en bil heller. Men för egen del cyklar jag ändå helst lurfritt!

   • Nä, visst hör man inget om man sitter i en bil. Men vem är bäst skyddad vid en kollision? Ren självbevarelsedrift säger ju att lurar är inte det smartaste i trafiken om man i bästa fall har en hjälm som enda skydd. Men sunt förnuft är för mycket begärt ibland tyvärr.

 2. Du har så rätt!

  Det är aldrig offrets fel att hen blir mördad/ihjälslagen/påkörd etc.

  Jag springer ibland med lurar med oftast utan. Och det för att jag vill höra mina stegs tempo, andningen, fågelkvittret och alla andra ljud omkring mig, som vågornas sus, eller ryt, när jag är vid svärisarnas stuga.

  • Åh, jag önskar att jag också klarade mig med naturens ljud, men jag behöver pulsen i musiken för att hitta peppen. Har ju lite svårt för att hitta njutning i själva löpningen, så jag får hitta den i musiken istället 🙂

 3. Nämen såklart. Och fulla tjejer i korta kjolar får skylla sig själva om de blir våldtagna. Håller med om att det är ett sjukt provocerande och felriktat råd!

  • Och det kommer ju inte bara från polisen! Det kommer från så himla många håll bara man kommer in på ämnet. Blir vansinnig.

 4. Word!
  Ska vi alltid gå omkring och vara på helspänn för att inte riskera att bli mördade eller våldtagna? Nä, det funkar liksom inte att vi ska behöva begränsa våra liv på det sättet. Män för väl lära sig att inte våldta och mörda istället. Lägg inte bördan på oss liksom!

  • Eller hur!? Man är ju redan rädd som det är eftersom att folk envisas med att tuta i en att det är livsfarligt att gå ut ensam som kvinna ända från barnsben.

 5. Det där rådet från polisen provocerade mig så mycket att jag började springa med lurar (vita, skitstora, jag ser ut som en alien) Har kutat regelbundet i 16 år utan musik men nu är varje pass en liten protest. Inga män ska få begränsa min träning. (Och ja jag fattar att det är trotsigt beteende, men jag tänker trotsa tills alla “tips” riktas mot förövarna)

  • Haha, ändå helt rätt protest. Gör springspåren till en tryggare plats istället! Jag springer aldrig på kväll eller tider när jag vet att det inte är så många där. Det har ju inget att göra med att något har hänt i spåret, utan beror enbart på alla “goda råd” jag fått genom åren. Skönt sätt att begränsa sig på…

 6. Nu gillar jag att komma in i mitt eget flås och mina egna tankar när jag springer, så jag vill inte ha musik alls. (Det är i alla fall så det känns, har inte provat musik eller annat ljud men vill inte, så länge det är så göttigt att rensa skallen utan extra ljud.) Men eller hur, om man skulle skylla på musik/hörlurar om man blir utsatt för ett övergrepp, eeeh, va? Då skulle jag ju utan lurar behöva vara skitskraj och misstänka exakt varenda människa jag hör springa bakom mig? Snacka om att skaffa sig förföljelsemani och onödig ängslan! Det är ju inte så att man vänder sig om varje gång man hör andra, och som sagts här, vad skulle man kunna göra för att ändra vad en galning får för infall, om man är fysiskt svagare och långsammare? Tss. Så dumt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *