Glöm inte tuttarna!

Nyss, när jag stod i duschen efter boxningen, insåg jag att det nog är i alla fall två månader sedan jag sist gjorde en klämkoll. Klämkollen var det som gjorde att min ena kusin upptäckte sin aggressiva bröstcancer såpass tidigt att hon ändå, efter ett par år, kunde konstateras fullt frisk. Hon fick ta bort ena bröstet och valde senare att även ta bort sin livmoder. Sedan hon upptäckte sin cancer har jag varit väldigt noga med att kolla mig själv när jag duschar, men jag glömmer ju ibland. Som nu. Så idag gjorde jag kollen och nog fan kände jag en öm knöl. Det spelar ju ingen roll att cancerknölar i bröstet inte ska ömma – det hann gå tusen tankar genom huvudet innan jag insåg att det är mjölkörtlarna som lever loppan nu när jag är halvvägs (HALVVÄGS REDAN) i graviditeten. Lättnaden.

Jag gick igenom samma isande känsla säkert tjugo gånger under de åtta månader jag ammade Isak och brösten var fulla av mjölstockningar. Till slut var jag tvungen att googla “hur känns bröstcancer” och efter att ha kryssat mig förbi ungefär femton resultat från Flashback och Familjeliv som bara finns till för att skrämma upp folk, fick jag upp det här, ganska så bra svaret faktiskt! Sedan laddade jag ner en app som påminde mig att klämma en gång i månaden. Tyvärr finns inte den appen längre, så när jag bytte telefon fick jag helt enkelt börja förlita mig på mitt halvkassa minne. Det var för jobbigt att lägga in en återkommande påminnelse i kalendern tydligen.

Hur som helst! Vill ni veta hur ni ska kolla er? Klicka på bilden så kommer ni till Apoteksgruppens illustrationer:

ag_k10_webb_3-2_brost_titta

Vill ni veta hur ni kan stödja cancerforskning? Då kan ni besöka Rosa bandets hemsida, eller bara skicka ett sms till 72988 där ni skriver BESEGRA, mellanslag och ert namn! Då blir ni månadsgivare och ger 50 kronor per månad.

Vill ni veta hur ni absolut INTE stödjer cancerforskning? Genom löjliga Facebook-uppdateringar. För att citera mig själv från 2013:

Förutom hjärtan så går statusuppdateringar av typen “skriv färgen på din bh, men säg inget till killarna”, “skriv hur ditt hår ser ut, men säg inget till killarna” och “beskriv din röv med tre ord, men säg inget till killarna” helt bort. Okej, den sista kanske aldrig har hänt – men oavsett: “säg inget till killarna”-statusar har aldrig botat cancer. Jag lovar.

Seså. In i duschen och kläm nu!

||||| Like It 8 Gilla |||||

Sofia

Sofia är en tvåbarnsmor som mötte världen en eftermiddag i november 1978. Första barnet kom 2012 och med honom även insikten att träning kan vara ganska bra. För inte var det lätt att föda 4.8 kilo barn otränad. Andra barnet kom i mars 2016 och vägde 350 gram mindre än första. Det var ganska jobbigt det med. Sofia älskar att boxas och att lyfta tunga saker, när hon inte tränar för att kunna träna efter graviditeten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *