14. Hälsohets

hejsanSå lotten att skriva om hälsohets föll på mig. Och jag har funderat över vad jag ska skriva ända sedan detta bestämdes, för det är svårt. SÅ HIMLA SVÅRT. Men okej, först av allt, låt mig säga detta:

1) Jag känner mig inte hetsad av bilder på folk som tränar, av inlägg om träning, om artiklar som handlar om träning. Att jag inte gör det just nu kan så klart bero på att jag tränar och inte blir stressad av att se att andra tränar. Men under de LÅNGA perioder i mitt liv som jag inte tränat (med andra ord ungefär 34 år av mitt liv) så har jag aldrig känt mig hetsad till att faktiskt göra det. Ibland har jag tänkt att jag borde, men sedan har jag skitit i det för att jag inte tyckt att det har varit kul.

2) Med detta sagt, så är det liksom inte upp till mig att bestämma vad andra känner sig hetsade av eller inte. På samma sätt som jag inte kan säga att det inte gör ont när jag stampar någon annan på foten, bara för att det inte gör ont på mig. Jag är helt och hållet medveten om att bilder jag lägger upp på mig själv på insta när jag tränar kan få någon annan att känna sig hetsad att träna.

Och det här, det är ju JÄTTESVÅRT. För samtidigt som jag inte vill vara någon som andra upplever hälsohetsar, så vill jag verkligen inte heller lämna över flödet av träningsbilder och träningsbloggandet till folk som till exempel skriver så här på sig blogg: “Nu ska jag träna, för jag vill ju hålla mig snygg och smal. Och eftersom jag vill att mina läsare ska vara snygga och smala också, tycker jag att ni ska göra det samma”. Jo, true story, jag läste exakt precis detta på en blogg för bara några veckor sedan. Och vet ni, då tänkte jag att det är väl en förbannad jävla tur att vi skriver om träning på det sättet vi gör på den här bloggen – att det inte handlar om att vara smal, att det inte handlar om att skaffa sig deffade magmuskler, att det handlar om att ha en kropp som inte packar ihop vid blöjbyten på golvet, en kropp som pallar att springa till tåget (för vem fan vet när nästa tåg kommer när man åker med SL?), en magmuskulatur som går att kontrollera trots diastaser och att våga gå till gymmet (men bara om man vill).

Herregud, vad ÄR ens hälsa? Inte fan handlar det om siffror på en våg eller på ett måttband i alla fall. Och inte heller handlar det om att den som hinner med 100 pass innan midsommar är lite bättre än oss som inte gör det. Det handlar inte om att äta glutenfritt (om man inte är glutenintolerant vill säga) eller om att hela tiden presentera “nyttiga” recept på diverse klassiska bakverk (nyttigt för vem då?) För mig är hälsa att hitta det sätt att leva som man själv mår bra av. Just nu innefattar detta träning för min del, det gör mig glad och det får mig att stressa av och det köper mig lite egentid – men jag går inte omkring och predikar detta och manar alla andra till träning. Alla mår inte bra av träning. Och det är helt okej! För vet ni, det är ju ens eget val – vill man inte träna, skit i det. Vill man träna – go for it. För vi har ju det valet idag, att kunna göra VAD vi vill vad det nu än må innefatta. Just ikväll kommer det nog med största sannolikhet att innefatta en öl och en rejäl skål chilinötter för min del och kanske ett par avsnitt av Arkiv X – något annat än det känner jag då rakt inte för efter denna kaoshelg.

Ta hand om er stay strong – och nu snackar jag inte om starka muskler.

||||| Like It 9 Gilla |||||

Katarina

Katarina fick sitt tredje barn i september 2013 och fick höra av en vikarierande barnmorska på MVC att hennes magmuskler nog gett upp vid det här laget, men efter ihärdig rehabträning så hittade hon de där magmusklerna (de hade inte gett upp helt, faktiskt). I augusti 2015 sprang Katta Tough Viking tillsammans med Märta - FUCK YEAH! Hon är en tatuerad statstjänsteman vars mål just nu är att klara en pull-up innan 40 (som hon fyller i december 2016).

2 Comments

  1. Så väl talat! Håller med! (Hur mycket måste det skrivas för att kommentaren inte ska vara för kort… hehehe )

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *