Gårdagens arga mejl…

… gick till ett matkasseföretag! De profilerar sig som ett hälsosammare alternativ och har flexibla kassar som går att anpassa en hel del genom att både maträtter och varor kan bytas ut/tas bort innan kassen skickas. Hälsosamt är ju bra tänker jag. Vi behöver bli bättre på att få ihop vegetariska rätter så att de är näringsrika även när vi känner oss oinspirerade, och med tanke på de flexibla matkassarna skulle vi förmodligen slänga mindre mat hemma också. Win!

Okej. Paus. Vad är hälsa då? Så himla grumligt begrepp det där. För mig är hälsa att jag får i mig de näringsämnen jag behöver, att jag har en fungerande kropp och ett hyfsat stabilt psyke. För det här företaget var det tyvärr inte riktigt så. Här var hälsa på ett subtilt sätt kopplat till normvikt och viktminskning. Och med normvikt menar jag den vikt som är socialt accepterad till din kroppslängd, alternativt något kilo under.

Ganska så snart efter att jag registrerade medlemskap där så började jag att bli mejlade om hur jag kan leva ett hälsosammare liv kopplat till olika dieter och hur jag sätter målen för att nå ditt jag vill. Med min vikt. Som ska gå ner, enligt dem. Varför bara satsa på bikinisäsongen, varför inte satsa på att må bra jämt – stod det till exempel i ett mejl där det blev extra tydligt att vikt och hälsa blandas ihop. Att ha normkropp i bikini har väl  ändå aldrig varit kopplat till en hälsosam livsstil, lika mycket som till hetsbantning eller överträning? Varför ska jag satsa på att hetsbanta och överträna jämt? Låter inte alls hälsosamt om ni frågar mig.

Skulle jag följa deras hälsoråd skulle jag bli underviktig. Är det hälsa? Om jag går upp femton kilo och hamnar på gränsen för övervikt men börjar älska mig själv istället, är jag mindre hälsosam då? Vad fan är hälsa egentligen? Är min kropp hälsosam nu? Jag har leder som pajar, återkommande spänningshuvudvärk, sömnproblem, är på tok för stressad och ibland äter jag godis istället för lunch för jag är vuxen och kan – men jag har en normvikt. Är allt bra med hälsan då? Är det hälsosamt att hela tiden ha som mål att vara missnöjd med sig själv och jaga siffror på vågen? Eller, tänk om, det är hälsosamt att slippa känna skuldkänslor kring sitt ätande?

Missförstå mig inte. Jag är helt för att matkasseföretag tar fram mat som är bättre för kroppen i enlighet med vad forskning kommit fram till. Att vilja gå ner i vikt är inte ett brott och visst är det väl bra om de som vill gå ner i vikt, får hjälp om de vill och ber om det – men varför förutsätta att ett hälsosammare liv börjar med en viktminskning? Jag kanske är underviktig, jag kanske är ätstörd, jag kanske mår fantastiskt men har slut på receptidéer, jag kanske ser ut precis som jag vill men märker att jag får i mig för lite B12 och behöver hjälpt med det? De har faktiskt ingen jävla aning om vem jag är. Ändå ska de sälja in hälsa genom den oerhört provocerande förenklingen att normvikt = hälsosamt. Sluta kidnappa ordet “hälsa”, bara sluta.

Nej alltså. Skitsur blev jag. Så när jag tryckte paus på vårt abonnemang hos dem och fick ett svarsmejl om att “vi saknar dig redan” och “dela med dig av dina åsikter – varför pausade du?” – så skrev jag varför och lite till och så avslutade jag med att fråga “Saknar ni mig fortfarande?”. Troligen inte antar jag att svaret blir på det om det kommer, men lika glad är jag för det men gladast är nog räven.

Vad är hälsa för er?

Tre glada, sjukt hälsosamma bruda på lokal!

 

||||| Like It 8 Gilla |||||

Sofia

Sofia är en tvåbarnsmor som mötte världen en eftermiddag i november 1978. Första barnet kom 2012 och med honom även insikten att träning kan vara ganska bra. För inte var det lätt att föda 4.8 kilo barn otränad. Andra barnet kom i mars 2016 och vägde 350 gram mindre än första. Det var ganska jobbigt det med. Sofia älskar att boxas och att lyfta tunga saker, när hon inte tränar för att kunna träna efter graviditeten.

7 Comments

 1. Heja!
  Det här känns jäkligt viktigt, speciellt nu när jag har barn. Hon är bara tio veckor, men redan nu krampar mitt hjärta när jag tänker på att hon kommer bli utseendehetsad. Min fina unge som bara ska vara lycklig och älska sig själv <3

  • Tack <3

   Ja hu vilken hjärtknip det går att få av att tänka på framtiden och den ökande pressen våra barn kommer att få utstå utifrån. Det smyger sig på i så himla mycket ju äldre de blir. Dumma ungen i en film är ofta tjock, huvudrollerna är alltid normsnygga osv. Så himla svårt att sicksacka runt allt det där!

 2. Bra gjort, heja heja!

  (OT, men försökt publicera enbart “bra gjort”, men fick meddelande om att kommentaren var för kort? ;))

 3. Bra rutet!! Det är fruktansvärt provocerande att hälsa=låg/normvikt. Och överallt! Och knappt ifrågasatt. Det värsta är när tankarna smyger in och man tänker dom själv helt oreflekterat och slentrianmässigt. Man får vara på vakt hela tiden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *