Märta in action: hemmaträning

Jag har alltid hävdat att hemmaträning inte är något för mig. Och det är det väl inte egentligen, men ibland får man dra fram nåt trick ur rockärmen när kvällarna är struliga och träningen således ska utföras under dagtid och med två-tre barn som sällskap. Jag har inga träningsredskap alls hemma (eller jo, en träningsmatta men det är väl knappast ett redskap?) så då gäller det att komma på övningar som funkar utan. Min fantasi sträckte sig till olika typer av squats och utfall, armhävningar och lite skutt och grejer. Magträning går ju alldeles utmärkt att utföra utan redskap också förstås, och jag gillar övningarna i appen Adrian James 6 Pack Abs Workout och den har också en inbyggd timer så träningen bygger väl på nåt tabata-tänk.

Apropå tabata så var det det sätt som jag la upp mitt hemmaträningspass. Tabataträning går ut på att du bestämmer dig för ett antal övningar som du sedan utför, en i taget, under en förbestämd tidsintervall snarare än bestämt antal repetitioner. Mellan övningarna vilar du några sekunder och när du gjort alla övningar så kör du om hela rundan igen, så många gånger som du vill/orkar/tills barnen börjar skrika. Jag använder en gratis tabataräknare som jag har som en app på telefonen. Nu är jag ingen expert, men jag la upp mitt pass såhär:

 • 20 sekunder squats
 • 10 sekunder vila
 • 20 sekunder armhävningar
 • 10 sekunder vila
 • 20 sekunder utfall
 • 10 sekunder vila
 • 20 sekunder jumping jacks
 • 10 sekunder vila
 • 20 sekunder hoppsquats
 • 10 sekunder vila
 • 20 sekunder spider crawl

Hela rundan med de sex övningarna tar alltså ca 3 minuter, men det är 3 väldigt effektiva minuter!

IMG_9440IMG_9397IMG_9432

||||| Like It 5 Gilla |||||

Märta

Märta fick sitt första barn 2011 och sitt andra och tredje på Lucia 2013 (jajjemensan, här slog hon minsann till på två på en gång). Hon har väl egentligen varit mer av typen skolka-från-skoljympan än den som frivilligt rör på sig, men de senaste åren har något hänt och på träningsmeritlistan står numer till exempel en avklarad halvmara. När det gäller val av träningsform så är det främst löpning som lockar, och detta enligt devisen lagom tempo och choklad i slutet. Ska göra något så tufft som att springa Tough Viking tillsammans med Katta 2015.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *