Fitspiration? Hell to the no!

enhanced-fitspiration
Vet ni vad som får mig att vilja lägga mig i fosterställning, böla av frustration och mula chips i affekt? Trender som säger till mig att träna för att nå ytterligare ett påhittat ideal för “snygg”. Trender som säger till mig att ALLA minsann har tid över till träning varje dag, för det handlar bara om prioriteringar och den som inte prioriterar rätt är dålig (kan folk lära sig någon gång att det inte bara handlar om tid och prioriteringar utan om ORK för sablars fan). Trender som inte fattar att det går att vara hälsosam även fast man kallas för överviktig och att det kan vara precis tvärtom även fast man kallas för smal. Trender som förväxlar inspiration med skuldbeläggande. Trender som fokuserar på det du inte gör, inte det du faktiskt gör.

Med andra ord: jag gillar inte fitspiration alls.

Fitspirations tagline är “strong is the new skinny”, men det är lite av en lögn. Egentligen så är det “strong and skinny is the new skinny” som gäller, för om du kollar vilken fitspo-sida som helst så kommer du se en enorm skräck för kroppsfett samt väldigt många fördomar av typen “tjocka människor är lata människor”. Den som drar några storlekar större än size zero, som verkar vara idealet, är alltså bara välkommen i klubben om planen är att bli size zero. För du tränar inte för att det är kul (eller hälsosamt) i första hand, utan för att bli “strong and skinny”. Och träna – det ska du helst göra heeeela tiden. All tid som du inte lägger på träning är dålig och bortslösad. När du har tränat får du eventuellt skämma bort dig med en sked lättkvarg.

enhanced-buzz-15213-1382993830-18

Jag menar inte att det är helt fel att träna för att nå den typ av kropp som du själv trivs med. Men det är just det där att det är du själv som ska trivas med den, och inte alla andra. Det ska inte finnas ett ideal som betygsätter din kropp. Det ska inte finnas ett ideal som skuldbelägger dig för att få dig att träna. Det ska inte finnas ytterligare ett ideal som lägger sig i. Vi har redan så att det räcker av den varan, tack så mycket.

Så nej. Jag gillar inte fitspiration alls. Jag vill inte ge mig ut och springa och vara driven av skuld och skam, jag vill ge mig ut och springa och vara driven av glädje, jävlar anamma och känslan som bor i det peppiga uttrycket FUCK YEAH! Och vissa dagar finns inte den känslan och då är det okej. Då vill jag inte ha en träningstrend på axeln som får mig att känna mig usel som “prioriterar fel” när jag kanske bara lyssnar på min kropp. Alltså jag har barn och heltidsjobb och även när jag inte levde livet så, så fanns det en miljard saker som gav mig skuldkänslor ändå. Träning ska inte behöva vara en av de sakerna.

Kan jag få ett fuck yeah på det?

  enhanced-buzz-3928-1382993809-29

enhanced-buzz-2198-1382993983-27

Bilder tagna härifrån: 9-fitspiration-posters-corrected

||||| Like It 11 Gilla |||||

Sofia

Sofia är en tvåbarnsmor som mötte världen en eftermiddag i november 1978. Första barnet kom 2012 och med honom även insikten att träning kan vara ganska bra. För inte var det lätt att föda 4.8 kilo barn otränad. Andra barnet kom i mars 2016 och vägde 350 gram mindre än första. Det var ganska jobbigt det med. Sofia älskar att boxas och att lyfta tunga saker, när hon inte tränar för att kunna träna efter graviditeten.

15 Comments

 1. Det är verkligen trist när träning får det fokuset. När det bara handlar om att uppnå en massa saker, som snäva ideal, en viss kropp etc. Likadant när jag kollar vissa taggar med mat insta, jag vill liksom få matinspiration, men var tredje bild föreställer en tjej som visar sina revben typ.

  Och jag hatar alla taggar i stil med #aldrigvila

  • Ja! Hatar också de taggarna! Blir vansinnig på allt sådant.

   När vi styrde upp våra matvanor förra våren höll jag på att implodera över all lchf-propaganda som dök upp så fort vi försökte googla lite nyttigare recept. Jag vill liksom inte hoppa på en diet för att bli smal, jag vill inte gå på diet över huvud taget. Jag vill äta hållbart för mig och miljön.

 2. Väldigt bra inlägg! Och så kan jag inte låta bli att tänka: Fan vad trist att träna för att forma kroppen på ett visst sätt, inte få känna den där berusande känslan av bara träningsglädje, av framsteg och allt det som är kul med träning.
  Läser några träningsbloggar som kanske riktar sej till en aning yngre publik och jösses vad mycket fågor de får som går ut på att ta bort problemområden, typ “Hur tränar jag bort fettet mellan låren?”. Det känns så himla deppigt.
  Ok, jag ska inte hyckla, jag kan ju inte säja att jag inte gillar vad träning gör med min kropp rent utseendemässigt men det är liksom inte fokus. Det som taggar mej mest är att kunna springa fortare, bli starkare i kroppen för att den ska fungera bra, att jag ska slippa få ont i rygg och axlar.

  P.S Hatar också #aldrigvila. Det låter ju helt hemskt? Vadå, så en ska aldrig vila? På riktigt? Då dör en ju!

  • Tack! Jag skulle bara känna mig stressad och frustrerad och ganska så ledsen om jag bara hade sett min kropp i olika problemområden som måste fixas till. Sedan gör det ju inget om det skulle synas att jag får en muskel någonstans – mest för att jag aldrig har sett en sådan förändring på mig själv 🙂

 3. “Trender som säger till mig att ALLA minsann har tid över till träning varje dag, för det handlar bara om prioriteringar och den som inte prioriterar rätt är dålig”

  Något väldigt nyliberalt över det också. Vilket väl inte alls är särskilt förvånande. Such are the times, osv.

 4. Jag måste ha missat detta helt eftersom jag tolkade fitspiration som en kombo av fitta och perspiration när jag såg det på din blogg. 🙂

  I övrigt håller jag med dig.

  • HAHAHAHA! Åh vad roligt, men ack nej som du märkte. Jag kände inte till begreppet förrän i höstas någon gång – men jag har ju sett alla fruktansvärda citat överallt ganska så länge.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *